keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

24.4.2013. Toinen leipomopaiva kesaisessa Val de Reulissa

Kuvat tahan tekstiin liitetaan matkan jalkeen maanantaina 29.4

Sonja:Tanaan herasin taas 6 koska oli koulupva.  Kaytiin aamupalalla minka jalkeen alko koulupva. Talla kertaa vaihdettiin luokkia etta toiset meni leipomoon ja toiset kondikseen. Siella leipomossa tehtiin croisantteja ja erillaisia leipia. Ne oli kylla kivan nakosia ne leivat kun oli erimuotosia ja erinakosia minakin tein niita leipia ja niita oli kylla tosi kiva tehda kun ne opasti minua.  Puhuin kanssa niiden ryhmalaisteni kanssa vahan jotain vaikka kukaan niista ei puhunut sujuvaa englantia mutta hyvinhan se sitten meni. Sitten mentiin syomaan ja soin sellaisen lihaleikkeleen ja pastasekoitusta. Ruuan jalkeen menimme pukkareille ja suunnitelmiin tuli muutos. Etta yksi ryhma oli jo valmis kaikissa toissa ja ne harjoittelivat nayttoa varten. Joten Mael piti seuraa meille vahan aikaa. Kaytiin katsomassa Floristeja kun he tekivat niita kukkasidontoja ja ne oli kylla tosi kauniin nakoisia. Sen jalkeen menimme viemaan kamat asuntolalle. Ja menimme yhdessa luokkalaisten kanssa ottamaan aurinkoa ja juttelemaan oli kylla ihanan lammin paiva tanaan. Olen oppinut taman 2 paivan aikana vaikka mita Esim. osaisin tehda tuulihattuja erillailla ja niita hienoja koristeita ja olen oppinut vahan ranskaakin enemman. Ja osaan tehda erikoisleipia\sampyloita ja riivata ja osaan tehda croisantteja ranskalaiseen tapaan. Ihmiset on ollut todella mukavia varsinkin meidan ranskan ryhma. Tulisin mielellani tanne toisenkin kerran ja mieluummin silloin kun osaan ranskaa paremmin. Haluaisin oppia Ranskaa paremmin ja puhua ranskalaisten kanssa. on ollut tosikivaa olla taalla ranskassa. Ikimuistoinen kokemus ja parhain on viela kokematta nimittain Pariisi.   


Koulun aamiainen. Valkoinen kulho on tyypillinen ranskalainan aamukahvikuppi, kuvassa tosin teekuppina

Minna: Tänään heräsin puoli seiskalta Suski ja Krista herätti minut koska en saannut laittaa omaa herätyskelloa päälle. Söin jogurtin ja pullan ja join kaakaota ja vettä koska en halunnut ottaa mehua aamupalaksi. Tänään tein konditoorialuokassa marsipaaniruusuja. Aluksi en ihan osannut tehdä ruusuja mutta se opettaja näytti kuinka se tehään ja sitten tajusin sen lopulta. Mantelimassa maistu erilailselta kun Suomessa. Opin tekemään leipäruusukoriteita, marsipaaniruusuja erilaisella tyyllilla ja patonkeja erilaisella tyylillä. Näin kun ranskalaisella poika teki tuulihatuista kakun joka oli tosi siistin näköinen.
Ruokatauolla ruoka oli taas hyvää. Ruokailun jälkeen olisi meidän pitänyt mennä tunnille mutt me ei menty koska niillä opiskeliojoilla oli kokeisiin valmistusmista joten me mentiin Maelin kanssa floristeireiden luokkaa katsomaan niitten opetusta mulle se ei ollut yhtään kivaa kun nenääni kokoajan kutitti. Loppupäivän luin kirjaa ja kuuntelin musaa huoneessani kun asuntolan ulko-ovi oli auki ja käytävän ovi oli auki.

 


Pinja: Tanaan herasin kello 6.22 ja sen jalkeen rupesin valmistautumaan.

Sittenkun olin valmis niin menin kaytavalle odottamaan janikan kanssa muita.
Sittenkun muut tuli niin lahdettiin aamupalalle ja aamupalan jalkeen mentiin konditoriaan ja konditoriassa tehtiin mantelimassasta ruusuja  sen jalkeen katoin kun ranskalainen poika  pursutti vanilija greemia ja sen jalkeen otti sita kuumaa sokeria ja kiinnitti niita toisiin ja teki niista hienon tornin. teki tuulihatuista jotain juttua ja  osasin tehda ruusuja vahasen oli kylla vaikeeta. Osaan jotenkuten tehda patonkia. Ollaan leivottu leipomossa patonkia, pullaa ja sampyloita. Sitten kun kello oli 12.30 niin lahdettiin ruokailuun syomaan, ruokana oli
 lihaa ja jotain pastaa/ vihanneksia. Juotavana oli vetta.
Ruokailun jalkeen lahdettiin konditoriaan, mutta siela sanottiin etta ne opiskelijat olivat tahneet kaikki hommansa jo niin meita ei tarvittu siela. Sitten lahdettiin sielta konditoriasta pois ja  kaytiin kukka- huoneeseen ja vietiin tavarat omiin huoneeseen, sen jalkeen mentiin pihalle ja otettiin aurinkoa ja syotiin karkkia. Sitten sen jalkeen lahdetiin tekemaan tata blogia


Susanna: Aamulla menimme konditoriaan innoissamme uusiin puuhiin… Meidat lytattiinkin yhden poydan aareen tekemaan mantelimassasta ruusuja kolmeksi tunniksi. Homma oli kaikkien mielesta hieman ikavaa kun halusimme paasta tekemaan enemman, mutta oli siita se hyoty etta opin vihdoin muotoilemaan ruusun juuri oikeaoppisen muotoiseksi. Muut oppilaat tyoskentelivat omien toidensa parissa hyvin tiukasti eivatka oikein meita edes huomioineet. He tekivat tuulihatuista tehtavaa kakkua jota syomme sitten illallisella jalkiruoaksi. Haukoteltuamme kolme tuntia lahdimme syomaan lounasta taysin keskenamme ensimmaisen kerran ja jonotimme noin puoli tuntia kun aikaisempina paivina saimme ohittaa koko jonon aikuisten kanssa. Ruokailun jalkeen kun olimme jo vaihtaneet tyovaatteetkin paalle ja valmiita menemaan tunnille, meille sanottiinkin ettei meidan tarvitsekaan menna takaisin kun he olivat jo lopettelemassa ja toiset harjoittelemassa huomista koettaan varten. Joten vaihdoimme taas ja menimme katselemaan vahaksi aikaa floristien tyoskentelya. Se oli aivan ihana kun luokassa oikein vallitsi kaikkian kukkien huumaavat tuoksut ja taustalla oli hyvaa musiikkia ja oppilaat olivat oikeita kukkaiskeijuja kimppujensa kanssa ja hyraillessaan ja heiluessaan musiikin tahdissa. Siita jai oikea unelmakuva mieleen. Taman jalkeen veimme asuntoloille tyovaatteemme ja menimme ulos ottamaan aurinkoa moneksi tunniksi kukkia taynna olevalle nurmelle, makoilimme ja rupattelimme ja kuvasimme, siina samassa tein viela kukista kesan ensimmaisen seppeleen joka tosin jai sinne mutta kuva sailyi. Huomasimme etta olemme jo ehtineet ruskettuakin hieman auringossa. Ollesamme ulkona ja kun muiden tunnit loppui ja he lipuivat asuntolalle pain, hirvea joukko poikia jai toisille penkeille puhumaan ja silmailemaan meita pitkaksi aikaa, lopulta muutama tuli minulle ja Kristalle flirttailemaan ja vihjailemaan jotain ranskaksi kun eivat osanneet englantia kuin pari sanaa. Yksi naista viela osoitti jotakin poikaa minulle joka punasteli toisilla penkeilla ihan nolona. 




Matkalla aamupallle. Opiskelijat siirtyvat asuntolasta aamupalalle ja iltaruokailuun ohjatusti.

Janika: Tanaan herasin vahan ennen puoli 7 ja mentiin aamupalalle. Aamupalalla oli patonkia, pullaa, jugorttia, mehua ja kaakaota. Sen jalkeen mentiin pukkarille vaihtamaan tyovaatteet ja mentiin konditoria luokkaan. Tein siella mantelimassasta ruusukeita. Ruusukkeiden tekeminen ei ollut helppoa mutta tein kummiskin. Sitten mentiin syomaan. Ruokana oli lihaa ja pasta-vihannes sekoitusta. Sen jalkeen olimme menossa takas konditoria luokkaan mutta meille sanottiin etta ne opilaat paasi jo koulusta. Sen jalkeen menimme kukka huoneelle kattomaan oppilaitten tekemia kimppuja ja sitten veimme tavaramme omiin huoneisiin. Sen jalkeen otettiin aurinkoa. Sen jalkeen menimme tekemaan blogia. Taman 2paivan aikana olen oppinut tekemaan eritavalla ruusukkeita.





Janette: Aamulla ei jannittanyt niin paljon kuin eilen, mutta oli kuitenkin vahan huono olo. Myos muutkin tunsivat olonsa huonoksi, arvelemme sen johtuvan paikallisesta vedesta, johon emme ole tottuneet.

Meidan piti alunperin olla samanlaisissa ryhmissa kuin eilen, mutta suunnitelmat muuttuivat jalleen. Leipomoluokkaan ei mahtunutkaan viitta ihmista, joten osa lahti toiseksi paivaksi konditorialuokkaan. Itse olin leipomossa ja pareinani oli kolme 16-17 vuotiasta poikaa. Parini olivat hyvin mukavia ja osasivat hiukan englantiakin. Juttelimme toiden ohella paljon erilaisista asioista. Pojat halusivat muos kuulla, etta miten jotain tietyt asiat tehaan Suomessa. Oppilaat olivat jarkyttyneita, kun kerroin osaavani kolmea kielta. Se kuumemma tuntui paljolta.
Paasin tekemaan ennen ruokailua paljon. Tyostin taikinoita, leivoin erilaisia sampyloita ja leipia. Tein myos croisantteja.
Melkein jokaiseen sampylaan/leipaan tehdaan jokin koristelu erilaisilla tekniikoilla. Niita muitoiltiin ja leikattiin erinakoisiksi. En ollut ennen nahnyt samanlaisia koristelutyyleja.
Tuotteet tyonnettiin paistoa varten arinauuniin isolla liukuhihnalla, joka oli paallystetty kankaalla. Kun liukuhihna oli uunissa, se vedettiin ulos niin, etta kangas jai tuotteiden alle. Seuraavaksi kangas vedettiin nopeasti alta pois ja nain tuotteet jai uuniin paistumaan.
Oppilaat olivat vilkkaita, mutta kunnioittivat opettajaa silti. Tosin kun opettaja kaansi salkansa, oli luokka ihan sekaisin.
Ruokailun jalkeen meidan ei tarvinnut menna enaan leipomaan. Osa luokista oli lopettanut tyot ja osa taas harjoitteli ilmeisesti nayttoon.
Iltapaivalla kavimme katsomassa floristeja ja otimme rennosti pihalla. Myohemmin aloimme paivittamaan blogia.
Olen oppinut naina parina paivana uusia asioita ranskalaisesta leipomokulttuurista. Esimerkiksi sampyloihin opin monta uutta teko- ja koristelutapaa.
On ollut myos mielenkiintoista seurata muiden oppilaiden tyoskentelya. Nama leipomopaivat ovat olleet mielenkiintoisia ja hieman raskaita.
On siis jannityksesta huolimatta ollut kokemisen arvoiset paivat.



Krista: Herasimme puoli seitsemalta ja lahdimme seitseman jalkeen aamupalalle. Aamupalaksi sai samaa kuin joka aamu, eli patonkia,mehua,jogurttia ja jotain pullaa. Aamupalan jalkeen lahdimme vaihtamaan vaatteita pukkariin ja sen jalkeen menimme leipomoluokkaan. Luokassa meidat jaettiin ranskalaisten kanssa samoihin ryhmiin jossa teimme toita. Alussa ranskalaiset eivat puhuneet ollenkaan ja jouduin seuraamaan kun he punnitsivat raaka-aineita koska en ymmartanyt heidan ohjeitaan, joten he punnitsivat ja sekoittivat taikinat. Kun ensimmainen taikina oli valmis aloimme tekemaan siita jonkinlaisia sampyloita ja leipia. Vieressani ollut ranskalainen tytto naytti miten kaikki tehtiin ja yritti valilla selittaakin,mutta onneksi ymmarsin miten ne tehtiin kun han naytti miten niita tehdaan. Valilla kaulittiin jossain vaiheessa croissanttitaikinaa kasin,mika oli omituista koska koulussa se tehdaan kaulintakoneella. He tekivat myos croissantit vahan erilailla joten en osannut tehda niita kunnolla,onneksi he vain nauroivat. Teimme sampyloihin ja leipiin samoja kuvioita joten se oli aika helppoa kun sen osasi. Heilla oli omituinen tapa riivata leipaa,yksi ryhmani opiskelija yritti nayttaa miten he riivaavat mutta se tytto tuli nayttamaan helpomman tavan riivata leipaa joten sain leivat tehtya. Luokkalaiset olivat ihan mukavia vaikka emme juurikaan ymmartaneet toisiamme,meilla oli silti hauskaa. Opettaja oli ihan mukava vaikka han puhui vain ranskaa,joten emme ymmartaneet mita han huuteli niille oppilaille,mutta silla opettajalla oli aika kova aani kun han komensi niita oppilaita,meille han ei huutanut kertaakaan vaikka emme osanneetkaan kaikkea. Aamupaiva meni aika hitaasti taas niinkuin eilenkin mutta ruokailun jalkeen aika tuntui menevan nopeammin. Emme menneet ruokailun jalkeen takaisin sinne leipomoon vaan menimme floristien luokkaan katsomaan mita he tekivat. Poydilla oli paljon hienoja kukka-asetelmia.Sen jalkeen menimme kaymaan huoneissamme viemassa tavaramme ja jaimme asuntolan ulkopuolelle istuskelemaan koska oli hyva ilma ja tosi lammin. =)

Topi: Aamulla nousin 6:35 ja oli tosi sumuista etta otin takin mukaan. Aamiaisena soin jogurttia ja eilista pullaa ja croisanttia taisi olla myos minun mielesta. Toinen opiskelupaiva tanaan menin pukuhuoneeseen ja ranskalainen opiskelija tervehti minua siella kadesta pitaen kuten se kuuluu ranskalaisten tapoihin. Sitten menin leipomon puolelle, mutta siella oli niin taytta etta jouduin menemaan takaisin Konditorian puolelle. Olisi ollut kivaa paasta oppimaan uutta leipomon puolelle, mutta nain tassa kavi. Kun menin Konditorialuokkaan opettaja naytti 5 eri vaihetta miten tehdaan Marsipaaniruusuja. Tein ainakin 8 Marsipaaniruusua ja sen jalkeen katselin opiskelijan tekeman hienon Tuulihattukakun. Sen jalkeen menimme koulunruokalaan syomaan ja siella soin tanaan Kalaa, Salaattia, mutta en muista ruoan nimea. Ulkona olimme 30 minuuttia ennen tunnin alkua ja sitten tuli yllattaen muutos, kun olin menossa pukuhuoneeseen. Leipomo oli taynna ja Konditoriaan emme menneet. Luulen etta valmistautuvat huomiseen nayttopaivaan ja emme ole menossa huomenna Leipomoon tai Konditooriaan sen takia. Menimme katsomaan hienoja kukista tehtyja koristeita ja oli niin voimakas kukkien tuoksu. Sitten menimme nauttimaan hienosta ilmasta, kun emme halunneet mitaan ohjelmaa. 1h30min nautin auringosta ja menin sen jalkeen omaan asuntolahuoneeseeni lepaamaan. Sitten tein taman Blogin ja viela menemme syomaan iltapalaa koulunruokalaan.  




Janita : Herasimme aamulla aikaisin ja sitten kun olimme valmiit menimme aulaan odottamaan. Sitten kun ovet aukesi henkilokunta avasi muut ovet. Sitten jouduimme menemaan jonoon .Sitten paasimme sisalle aamupalaksi oli jonkilaista pullaa, leipaa  ja mehua Sitten menimme ulos odotamaan etta paasee sisalle .Sitten kun kellot soivat niin menimme sisalle Sitten meille avattiin ovi pukuhuoneseen kun olimmme valmiit menimme konditoria luokkaan jossa meille annettiin tehtavaksi tehda manteli massa ruusuja. Siella ei puhuttu mitaan eika he tulleet puhumaan missaan vaiheessa mitaan. Teimme niita ruusuja kolme tuntia opin sen tekemisen jossain vaiheessa ihan hyvin. Sitten katsoimme kuinka yksi oppilas kokosi tuulihattu rakennusta se oli hieno. Sitten menimme syomaan ruokaa joka oli pihvia ja jonkilaista nuudelin patkia ja jalkiruoaksi oli tuulihattuja. Sitten kun olimme syoneet menimme ulos odotamaan. Sitten kun kellot  soivat menimme sisalle pukemaan vaatteet niin kun menimme kaytavaan meille kertomaan etta meilla ei olleet enaa tunteja. Niin menimme katsomaan floristeja hetken ja ne olivat tosi hienoja. Sen jalkeen menimme ulos ottamaan auringoa. Sitten sinne tulivat muutkin nuoret ne olivat varmaan kaymaan koulussa kieroksella. Kun opettaja tuli tulimme kirjoittamaan blogia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti